Умілі ручки. Трудове навчання .

4 клас
Умілі ручки не бояться роботи!
Новорічний віночок







У майстерні художника - скульптора


























Робота з пластиліном "Півники"


Створення колажу "Пори року"
















Оригамі "Метелик"


















Голуб -  янгол
(витинанка і складанка)


Робота з природним матеріалом





Рухома іграшка























Сюжетні витинанки





















3 клас
Умілі ручки не бояться роботи!










Виставка"Писанковий розмай"


























Сова
Аплікація з тканини























Любій матусі своїми руками!
























Поважна киця та грайливе кошенятко












На морському дні




















 


Участь у STEM - проекті "Яблуко"
Цікаві факти
Яблука люблять багато хто, а ось цікаві факти про яблука відомі не всім. У даній статті ми розповімо вам те, про що ви й не підозрювали про ці фрукти! 
1. Самим улюбленим фруктом стародавніх греків і римлян було яблуко.
 2. Знімати шкірку з яблук не надто корисно. Справа в тому, що саме в ній міститься корисна для нашого організму клітковина (дві третини) і антиоксиданти.
 3. Щоб зробити один літр яблучного сидру, необхідно взяти 36 яблук.
 4. Людство знає і використовує в якості їжі яблука ще з 6500 року до н.е. — про це свідчать археологічні розкопки.
 5. Яблуня-довгожителька росте в Америці, в Манхеттені. У далекому 1647 її посадив у своєму саду Петро Стювенсант. І донині яблуня дає плоди.... 

Цікаві факти

6. Перший сорт яблук, який був в 1647 році експортований з Америки, називався «Ньютон Піппін». 
7. Провідним світовим виробником яблук є Китай. На другому місці — Сполучені Штати Америки. 
8. Різні сорти яблук мають різну кількість насіння. 9. Державною квіткою американського штату Мічиган є цвіт яблуні. 
10. Сполучені Штати Америки вирощують близько двох з половиною тисяч сортів яблук.... 


11. Яблуко середніх розмірів містить близько 80 калорій. 12. В одному яблуці близько п’яти грамів клітковини. 13. Цікаві факти про яблука стосуються їх складу. Так, чверть їх маси — це повітря. Саме тому яблука не тонуть у воді. 14. Зі середнього розміру яблуні можна зібрати 20 ящиків яблук.
 15. Цікавий факт: якщо посадити сто яблунь з насіння одного деревця, вони будуть абсолютно різними.... 



























































Цікаве про яблуко
1. За дослідженнями археологів яблука почали вживати у їжу 8,5 тисяч років тому.
2. До Європи яблука потрапили завдяки римським солдатам і в давнину вважались розкішшю і були ознакою багатства. Яблука були обов'язковими фруктами на столах заможних греків та римлян.
3. В місті Кролевці Сумської області росте яблуня, яка належить до числа природних чудес України. Вік живого пам'ятника природи понад 200 років. Яблуня-сад або яблуня-колонія росте у вигляді величезного куща на території понад 100 кв. м, вона вже давно втратила основний материнський стовбур, проте налічується близько п'ятнадцяти врослих в землю стовбурів-гілок. Це єдина в світі яблуня, яка росте таким чином і природа даного феномену досі не вивчена. Винятковий також є те, що з її насіння виростають абсолютно звичайні яблуні.























Яблуня в місті Кролевці

4. Якщо яблуко розрізати впоперек то малюнок на серцевині на вигляд як п'ятикутна зірка. Саме тому стародавні алхіміки вважали яблуко символом знань.
5. Пальму першості по виробництві яблук без сумнівів отримує Китай, срібло отримує США. У Європі найбільшу кількість яблук вирощує Польща.
6. Для виготовлення одного літру яблучного сидру, використовують близько десяти яблук.
7. Через специфіку клімату в Африці, яблука вирощують тільки в середземноморських регіонах.
8. У Європі, в середньому, людина з'їдає близько 65 яблук кожного року.
9. Американським селекціонером Альбертом Еттером в 1940 році було виведено незвичний сорт яблук з м'якоттю червонувато-рожевого кольору. Сорт отримав назву Рожеві перли і був запатентований в 1944 році, а на наступний рік його представили в каталогах для садівників.























Cорт яблук з м'якоттю рожевого кольору

10. Відома актриса і співачка Гвінет Пелтроу назвала свою першу дочку Apple, що з англійської перекладається як яблуко.
11. Ви коли-небудь задавались питанням, чому яблука плавають і не тонуть? Відповідь доволі проста — вони на 25% складаються з повітря, м'якоть доволі пориста і в середині яблука є пустоти, які виконують роль поплавка. Свіжі яблука мають меншу щільність, ніж вода.
12. Всі, хто коли-небудь варив компот з яблук, помічали, що яблука спочатку спливають, а потім тонуть. При цьому самі яблука не втрачають своєї форми, а лише трохи розварюються в киплячій воді. Це відбувається тому, що коли вода починає нагріватися і доходить до кипіння, повітря в яблуках починає вивільнятись і вони змінюють свою щільність. Коли компот вже майже готовий, внутрішня структура яблук руйнується, хоч їхня форма залишається практично незмінена. Повітря, яке містилось всередині, заміщується молекулами води і яблука тонуть на дно посудини.























Яблука тонуть в компоті

13. В насінні яблук міститься ціанід — дуже небезпечна та отруйна речовина, проте наше тіло може переробити невеликі дози цієї природної отрути. Щоб отримати отруєння необхідно з'їсти величезну кількість насіння.
14. Сумарний об'єм води, яку використовують для вирощення одного яблука вагою 150 грамів близько 125 літрів, а для виготовлення одного літра яблучного соку потрібно понад 1100 літрів води.
15. Сік в яблуку не має кольору і прозорий як вода. При вичавленні яблучний сік набуває бурого кольору через взаємодію з повітрям шляхом окислення.




Витинанка
Янголи










































"Ажурний метелик"










Різдвяний віночок





























Орігамі



































Квілінг

















Мозаїка

















Осіння казка!














Два півники, два півники горох молотили!































Робота з природним матеріалом




















Композиція "Кішки - мишки"

























Барельєф "На морському дні"



















Таємниці міста "Вміємо самі!"
Пришивання гудзиків


















Пришивання гудзиків з двома отворами
"Котик"













У майстерні Папірчика:
Підставка під чашку "Водяна лілія"











У майстерні Глинчика:
композиція "Замріяний кіт"















У майстерні Глинчика:
"Веселий равлик"



















Розмалюю писанку, розмалюю...



































 Вазочка для квітів







У майстерні Глинчика:
"Вазочка для квітів"




У майстерні Папірчика:
Дзеркальна витинанка
















У майстерні Папірчика:
" Ажурні серветки"


















Секрети майстра Папірчика:"Стрічкові витинанки - мережива" 





















У майстерні Папірчика:
 Оригамі "Тюльпан"




Аплікація "Мої улюблені цукерки"

 

 





 
 
 
  

Кірігамі "Рибка"













                            У майстерні Папірчика:
"Оригамі "Човник на морі"  









У майстерні Папірчика:
"Оригамі "Човник на морі"





















У майстерні Папірчика:
"Декоративна таріль"




























У майстерні Папірчика:
Рушничок




















У майстерні Папірчика:"Подарунковий кошик"





Рибка







Різдвяні композиції







Правила користування ножицями
1) Ножиці – це небезпечний інструмент. Поводитись з ним треба обережно.
2) На робочому місці поклади ножиці так, щоб вони не виходили за край парти.
3) Не тримай ножиці вістрями догори.
4) Не ріж на ходу. Під час різання не вставай з місця.
5) Передавай ножиці закритими і кільцями вперед.
6) Під час роботи з ножицями притримуй матеріал лівою рукою так, щоб він не потрапляв на лінію різання.
Правила користування клеєм
1) Клей треба наносити пензликом від середини до країв.
2) При потраплянні клею на одяг його слід негайно змити водою.
3) Для притискання елементів аплікації і витирання рук треба користуватися матер’яною серветкою.

4) Закінчивши роботу, клей потрібно щільно закрити, пензлик і посуд помити.



У майстені Папірчика:
Ялинка -  складанка













































































У майстерні Папірчика: Конверт для Дідуся Мороза






















У майстерні Папірчика:
Аплікація "Янголятко"



























































































































У майстерні Папірчика:
Аплікація "Їжачок" 








 Наша творчість!
Аплікація "КОТИК"

































Аплікація з насіння і крупів
























Прощавай 1 клас!
Кораблик у морі









Аплікація "Дельфін"

















                                 
    


         





Розмалюю писанку розмалюю ...